Retina AMD Polska

AMD a dieta

Liczne badania potwierdzają znaczenie różnych czynników podnoszących tempo postępu AMD Takich jak: wiek, palenie tytoniu, podwyższone BMI, brak ćwiczeń, niskie wykształcenie, dieta, biomarkery zapalne, wyjściowy stan plamki, rodzinna historia AMD i warianty genetyczne istotnie związane z AMD.
Naukowcy zbadali także wpływ diety na przebieg choroby. Odkryli korzystne powiązania między spożyciem zielonych warzyw liściastych, ryb i kwasów tłuszczowych omega-3, a opóźnieniem przejścia od wczesnego lub pośredniego AMD do fazy o wyższym stopniu zaawansowania
AMD.
Ocenili zarówno wpływ poszczególnych grup żywności, jak i łączny wpływ czynników dietetycznych na postęp choroby.
Kluczowe ustalenia:
– Badanie wykazało korzystne powiązania między spożyciem zielonych warzyw liściastych, ryb i składników odżywczych luteiny, zeaksantyny (LZ) i kwasów tłuszczowych omega-3 (ω-3 FA) a późniejszym przejściem z wczesnego lub pośredniego AMD do stadium o wyższym nasileniu.
– Umiarkowane spożycie tych poszczególnych składników odżywczych wiązało się ze wskaźnikiem postępu do wyższego nasilenia AMD niższym o15-25% w porównaniu z brakiem lub niskim spożyciem tych składników.
– Ponadto osoby spożywające ponad 2,7 porcji zielonych warzyw liściastych oraz co najmniej dwie ryby tygodniowo mają niższy wskaźnik wyższego nasilenia AMD w ciągu 5 lat w porównaniu do osób o niższym spożyciu, niezależnie od innych czynników ryzyka.
– Skumulowana częstość przejścia w okresie 5 lat była wyższa u osób, które nie przestrzegały tych zaleceń dietetycznych i była nawet o 41% niższa u osób, które spożywały dużo żywności obu rodzajów.
Co to oznacza dla pacjentów:
Dowiedziono, że wzbogacanie diety o takie produkty spożywcze, jak ciemnozielone warzywa liściaste (szpinak – surowy lub gotowany, jarmuż, kapusta włoska, liście gorczycy, liście rzepy), produkty bogate w luteinę i zeaksantynę (groszek, cukinia, kukurydza, dynia, brukselka, brokuły, szparagi, sałata, marchew, żółtka jaj) oraz tłuste ryby pieczone lub grillowane (łosoś, tuńczyk, sardynka, makrela i pstrąg) bogate w EPA/DHA jest korzystne.
Badanie podkreśla również potrzebę bardziej holistycznego podejścia do opieki nad pacjentem, w ramach którego specjaliści ds. opieki okulistycznej aktywnie interweniują na wcześniejszych etapach AMD, opóźniając przejście do stadiów niezaawansowanych i zaawansowanych. To prowadzi do lepszych wyników leczenia pacjentów, zachowania wzroku i poprawy ogólnej jakości życia.

Dzięki uprzejmości Retina International
Tłumaczenie i opracowanie Anna Wszołek Wrzesień 2024 r.

facebook
youtube
tweeter

Kontakt

Retina AMD Polska

ul. Konwiktorska 7 pok. 25
00-216 Warszawa
e-mail: retinaamd@retinaamd.org.pl

Małgorzata Pacholec tel. 602 634 400

Polityka prywatności

Informacje rejestrowe

Rok powstania: 1998
KRS: 0000109446
NIP: 526-22-92-779
REGON: 01329054500000

Góra